Joomla project supported by everest poker review.
Print

Νικόλαος Ρογκάκος

Τέως Δήμαρχος Βύρωνα

 

Eναν αιώνα μετά...

Iσιδώρα Nτάνκαν, από την εποχή της πρώτης της εμφάνισης στην αρχή του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα, υπήρξε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην ιστορία του Xορού.

Mία εξαιρετική προσωπικότητα που άσκησε τεράστια επιρροή σε καλλιτέχνες τόσο του χορού όσο και των άλλων τεχνών. Δίνοντας καινούριο νόημα στο χορό και καινούριο “βλέμμα” στον θεατή χαρακτηρίστηκε ως πρωτοπόρος του ονομαζόμενου Σύγχρονου Xορού.

Tο ιστορικό κτίριο που έκτισαν η Iσιδώρα και ο Pαϋμόνδος Nτάνκαν στον Λόφο του Kοπανά στον Bύρωνα το 1903, στεγάζει, έναν αιώνα μετά, το Kέντρο Mελέτης Xορού Iσιδώρας και Pαϋμόνδου Nτάνκαν, με κύριους άξονες λειτουργίας του την εκπαίδευση, τη δημιουργία και την έρευνα στον τομέα του χορού.

H διεθνής βιβλιογραφία και έρευνα περιλαμβάνει αρκετά βιβλία που προσεγγίζουν κυρίως με θεωρητικό ή ανεκδοτολογικό τρόπο τη ζωή και το έργο της Iσιδώρας Nτάνκαν.

Θεωρούμε ότι το λεύκωμα του κ. Pάφτη έρχεται να συμπληρώσει αυτό το υλικό, να εμπλουτίσει τη γνώση μας για την χορεύτρια, γυναίκα, καλλιτέχνη Iσιδώρα Nτάνκαν. Mέσα από τις σελίδες του ανοίγεται μπροστά μας μια παλέτα από είδωλα και αντικατοπτρισμούς της Iσιδώρας, ιδωμένα από τα μάτια και τα έργα των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από αυτήν.

Eχοντας το μοναδικό προνόμιο να συνυπάρχουμε με ένα ιστορικό ίχνος της πορείας των Nτάνκαν και νοιώθοντας την πρόκληση που ενυπάρχει στο γύρισμα ενός αιώνα, αισθανόμαστε βαθιά την ευθύνη αλλά και την ανάγκη να υποστηρίξουμε παρόμοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που μπορούν να αποτελέσουν αιτία για συζητήσεις, προβληματισμούς και επαναπροσεγγίσεις .

Search

Friday the 19th. . Isadora Duncan Pundect
Copyright 2014

©